NVAD-wedstrijd Sepp

NVAD-wedstrijd Sepp door Mark Dorresteijn

 

 

Slechts twee plaatsen zijn op zondagochtend megadruk. De kerk en de dansschool. Voor sommigen bestaat er overigens geen verschil tussen deze twee.

Zelf besloot ik het huis van de Heer voorbij te gaan en binnen te stappen bij Sepp voor de NVAD-wedstrijd.

 

Met Jolien kom ik uit in Junioren Debutanten 4. Ballroom en latin zijn onze categorieën. We maken hier en daar wat fouten, bibberen van de zenuwen (vooral ik) en vergeten te lachen (opnieuw vooral ik). Toch dansen we goede sessies, vinden we zelf. Helaas denkt de jury daar anders over en besluit ons viermaal niet door te laten gaan naar de finale. Helaas, helaas, maar genoeg over ons.

Leermomenten

Gedurende de dag leer je erg veel. Paren kunnen bijvoorbeeld dansen in meerdere klassen, gemeen zijn tegen andere paren is aan de orde van de dag en juryleden zijn geen kwaadaardige mensen. En een gouden regel: hoe netjes mensen er ook uitzien, iedereen houdt van patat.

Best of the best

Danswedstrijden vereisen uithoudingsvermogen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Van de negen uur, hebben we bijna negen uur gewacht en twaalf minuten gedanst. Dat zorgt voor genoeg tijd om andere paren te beoordelen. Mijn favorieten? Overduidelijk Wim met Fleur en Jeroen met Ira (dansschool Zanting Benno). Deze twee latin-paren houden het publiek in hun ijzeren greep, ontsnappen is onmogelijk. Volgens mij heeft de jury de andere paren niet eens gezien. Zij claimen logischerwijs allebei de winst in hun eigen klasse. Het is ongelooflijk wat een lichaamsbeheersing zij tentoonstellen. Verbazingwekkend.

Outfits
Maar het meest verbazend is het aantal verschillende outfits dat voorbij flitst. Niet vaak zie je zo veel glitter en glamour op een dansvloer. De één heeft duidelijk meer verstand van mode dan de ander. Zelf vind ik bijvoorbeeld de latin-pakken waarbij de naakte borstkast compleet wordt getoond, minder aantrekkelijk. Misschien toeval, maar de ‘extreme paren’ eindigden ook niet bij de eerste drie. Misschien is dat een tip voor de volgende keer.

Nederland - Engeland
Naast de NVAD-wedstrijd is er ook een danscompetitie tussen Nederland en Engeland. Tussen de middag verschijnt er een bont gezelschap uitgedost met Engelse vlaggen op de dansvloer. Erg leuk om te zien hoe iedereen strijdt voor zijn of haar land. Opnieuw wint Nederland en we blijven in het bezit van de grote beker.

Helaas pindakaas
Jolien en ik komen ook niet als winnaar uit de bus bij de cha-cha wedstrijd van Jan, ook al is mijn eigen vriendinnetje jurylid. We hebben duidelijk nog een lange weg te gaan en het huilen staat ons nader dan het lachen.
De depressie is van korte duur als blijkt dat we met z’n allen naar de McDonalds gaan om de overwinning(en) te vieren! 

Mark van Dorresteijn

Sepp Youtube